FAQ en Tips

1. Algemeen

Waarom houden we van de producten van Orac Decor?

Onze klanten zijn enthousiast over de producten van Orac Decor omdat ze een bijzonder hoge kwaliteit en een fijne afwerking hebben en eenvoudig te installeren zijn. De verfraaiing van een interieur of de afwerking van een project kan daardoor veel gemakkelijker gebeuren. Wij zijn er van overtuigd dat onze producten meer voordelen bieden dan de alternatieve producten zoals hout en pleister. Zie hier waarom.

Zijn Orac Decor lijsten enkel geschikt voor huizen met een klassieke inrichting?

Voor veel van de aangeboden producten werd inspiratie gevonden in de Romeinse en Griekse bouwkunst. Het cliché dat Orac Decor lijsten enkel en alleen gebruikt kunnen worden in klassieke interieurs willen we hier echter volledig doorbreken. We hopen dat je hiervan voldoende bewijzen vindt op onze site. Het idee achter onze producten is om profielen te ontwikkelen die met elkaar in verbinding staan, diepte creëren en de ruimte persoonlijkheid en een gevoel van harmonie geven.

2. Installatie

Kan iedereen de producten van Orac Decor® installeren? 

Als u handig bent en de verschillende installatiestappen volgt dan kunt u de producten van Orac Decor® installeren.

De producten van Orac Decor® moeten geïnstalleerd worden met behulp van de Decofix-lijmen, en dat in een passende omgeving.

Klik hier voor meer informatie over de installatie en over het gebruik van de lijmen.

Kan ik de producten van Orac Decor® gemakkelijk overschilderen? 

Zeker! Al onze producten hebben een gladde en matte afwerking en zijn reeds geprimed. Wie echt kwaliteitsvol wil werken, wordt aangeraden om de profielen na plaatsing opnieuw eens te primen.

Hoe werk je best voegen af?

Voor perfecte voegen biedt Orac Decor® een speciale lijm aan: Decofix Extra. Na het verlijmen van 2 lijsten met Decofix Extra is het van belang ze tegen elkaar aan te duwen. Dat verzekert een goede adhesie, snellere droogtijd en maakt het makkelijker om de voeg schoon te maken.

Hoe verwijder je lijmresten?

– Indien je Decofix Pro gebruikt (voor poreuze oppervlakten binnenin): onmiddellijk met water.
– Indien je Decofix Extra gebruikt (voor perfecte voegen): na 20 minuten met behulp van een spatel en aceton, thinner of een doekje.
– Gebruik je Decofix Hydro (voor alle oppervlakten binnen en buiten): onmiddellijk met een zeepoplossing of een doekje.

Wat doe ik best wanneer ik geen Decofix Extra gebruikt heb en voegen zie?

Verwijder alles wat zich tussen de twee Orac producten bevindt met een (breek)mes en vul de voeg zo diep mogelijk met Decofix Extra. Duw de 2 elementen tegen elkaar aan en laat gedurende 20 minuten drogen.

Kunnen Orac Decor®  producten ook op geschilderde oppervlakten geplaatst worden?

Ja, dat kan. Het is echter belangrijk dat het geschilderde oppervlak proper, droog en vetvrij is. Het spreekt voor zich dat ook de verfhechting goed moet zijn. Bij twijfel is het beter om de resterende vervuiling af te schuren.

Gebruik voor de installatie de lijmen die Orac Decor®  aanbiedt: Decofix Pro of bij erg gladde oppervlaktes Decofix Hydro.

Kunnen Orac Decor®  producten aangebracht worden op behangpapier?

Het beste is om het behangpapier te verwijderen alvorens de Orac Decor®  producten te installeren, desnoods door het plaatselijk in te snijden en te verwijderen. Indien dit niet mogelijk is en het behangpapier is glad en niet waterabsorberend, gebruik dan Decofix Hydro als lijm voor het vasthechten van de Orac Decor®  producten.

Hoe gebruik je lijsten in combinatie met behangpapier, tegels,…?

Wanneer je behang en verf op dezelfde muur wil combineren, krijg je het fraaiste resultaat met een wandlijst op de overgang. Je kunt een wandlijst ook gebruiken als scheiding tussen twee verschillende behangpapieren. Of, als scheiding tussen een geschilderde en betegelde muur. Wandlijsten hoeven niet noodzakelijk horizontaal gebruikt te worden. Orac Decor® biedt ook tal van mogelijkheden om kaders te maken met behulp van bijpassende hoekelementen. Binnen deze kaders kun je dan ook van kleur of behangpapier veranderen.

Tips bij het plaatsen van de Folio G70!

Het is aangeraden om eerst de muur te schilderen, dan de Folio G70 en dan pas het patroon effectief te plaatsen. Om het gewenste resultaat op uw wand te bekomen is het handig om een patroon uit te snijden uit een groot stuk plastiek e.d., zodat je de Folio G70 telkens gelijkmatig kan plaatsen. Voor meer informatie, zie ‘Designed by Ulf Moritz’ op onze inspiratiepagina’s.

3. Product info

Kan ik Orac Decor® profielen buiten gebruiken? 

Uiteraard. Het enige verschil is de lijm die u moet gebruiken: de DecoFix Hydro is een extra sterke MS-polymeerlijm voor buitengebruik, op niet-poreuze ondergrond (tegels, glas,…) en in vochtige ruimtes.

Wat is de houdbaarheid van de lijm? 

De lijm blijft houdbaar tot 12 maanden na productie. De vervaldatum wordt vermeld op de verpakking.

Van welk materiaal worden de producten van Orac Decor® vervaardigd? 

De producten van Orac Decor® zijn vervaardigd uit hoogkwalitatieve polymeren die de sterkte, verwerkbaarheid en kwaliteitskenmerken van kunststof combineren met de uitstraling van hout of pleister.

Klik hier om technische informatie te downloaden over ons materiaal.

4. Indirecte Verlichting

Zijn de verlichtingssystemen van Orac Decor® dimbaar? 

Neen, onze ledbalken en T5-lampen zijn niet dimbaar. Onze ledbalken zijn echter verkrijgbaar met een hoog en een laag lumen.

Passen de ledbalken in alle profielen voor indirecte verlichting van Orac Decor®? 

Ja, we hebben onze ledbalken zo ontworpen dat ze in al onze profielen geïntegreerd kunnen worden.

Kan ik de ledbalken ook in andere profielen integreren, zoals bijvoorbeeld C213 of CX100 die niet specifiek ontworpen zijn voor gebruik met indirecte verlichting?  

Als u rekening houdt met de afmetingen van de ledbalken en u ervoor zorgt dat de profielen goed aan de muur bevestigd zijn, dan kunt u de ledbalken ook integreren in Purotouch®-profielen, dus lijsten uit de Luxxus-collectie. Bij Duropolymer®- en Durofoam®-profielen lukt het alleen als u een extra reflector gebruikt. Anders schijnt het licht er doorheen.

Kan ik meer informatie krijgen over de installatie en de technische kenmerken van de indirecte verlichting van Orac Decor®? 

Raadpleeg ons pdf-document met meer uitleg over onze indirecte verlichting en verlichtingssystemen.

Tips bij het plaatsen van de LED-verlichting!

Als je de LED-lampjes te diep in de lijst legt, bakenen ze een scherpe lijn af tegen het plafond. Hoe hoger je de lampjes legt, hoe mooier de weerschijn is.

Leg de LED-lampjes ook niet te dicht tegen de muur in uw lijst, anders bestaat de kans dat je de LED-lampjes te duidelijk afgelijnd ziet op de muur.

Gebruik de indirecte verlichting niet rond een deur in een lange gang. Op deze manier zie je de LED-lampjes te duidelijk zitten aan de zijkanten van de deur. Gebruik van deze indirecte verlichting bij een deur op een korte zijde is zeker aan te raden en geeft een schitterend effect in uw ruimte.

5. Plafond

Mijn plafond is veel te hoog en ongezellig. Welke oplossingen bestaan er?

Oude herenhuizen of statige manoirs hebben vaak hoge plafonds. Heel mooi en indrukwekkend maar het is soms moeilijk om dergelijke ruimtes gezellig te maken. Om het plafond optisch te verlagen kan je een wandlijst aanbrengen tegen de muur maar hoger dan gebruikelijk, bijvoorbeeld op één vijfde of één zesde vanaf het plafond.  Je kan dan het plafond en de kroonlijst tot en met deze wandlijst in de zelfde kleur zetten. Een alternatief is om eerder hoge kroonlijsten te gebruiken (bv. C.332), of 2 kroonlijsten met elkaar te combineren om een grotere hoogte te krijgen. Vervolgens schilder je deze lijsten en het plafond in éénzelfde, met de muur contrasterende kleur.

Bij kamers met een laag plafond doe je het omgekeerde: je schildert het plafond, een stukje muur en de wandlijst die je hoog plaatst in dezelfde kleur. Op deze manier lijkt het alsof je een hoger plafond hebt.

Hoe kan je een plafond verfraaien?

Kroonlijsten zorgen voor een mooie aflijning van je plafond. Maar gebruik ook eens wandlijsten tegen het plafond! Zeker met behulp van de hoekelementen zijn bijzonder mooie composities mogelijk. Met plafondtegels en rozetten geef je een ruimte pas écht de grandeur die ze verdient. Sober en strak of met een barokke toets: de Orac Decor®  collectie omvat ze allemaal. Bovendien verbergen rozetten ook nog eens de elektriciteitsdraden in het plafond. Als je niet zo houdt van de klassieke rozet, dan is de ‘Focus’ uit de Ulf Moritz Collectie zeker een mooi en moderner alternatief. Je kan die ook aanvullen met een compositie van het model ‘Folio’ errond. Helemaal indrukwekkend wordt het als je het hele plafond voorziet van ‘Focussen’ of een lijnenpatroon uitwerkt met het model ‘Radius’.

6. Plinten

Hoe verberg je op discrete manier een spleet tussen je vloer en je wand?  

Het is aangeraden om bij het leggen van parket of laminaat 1 cm afstand te houden tot de muur. Hout leeft en krijgt op die manier ruimte om uit te zetten. De ruimte daartussen kan je dan verbergen met één van onze plinten, multifunctionele profielen of Axxent-lijsten (CX132, CX133). Die kun je daarna meeschilderen in de kleur van de muur.

Hoe creëer je een verhoogde plint?

Hoge plinten zijn tegenwoordig echt in. Let wel, hoge plinten moeten wel in verhouding zijn met de totale hoogte van de muur. Zoniet vallen ze te zwaar uit en is het resultaat nogal bombastisch. Kies een plint en plaats daarboven op een kleine afstand één of twee wandlijsten boven elkaar.

Schilder de plint tot en met de hoogste wandlijst in één en dezelfde kleur. Zo creëer je optisch één geheel: een hoge plint.

Voor meer informatie, zie ‘Spelen met plinten’ op onze inspiratiepagina’s.

Hoe plaats je best plinten als de vloer niet waterpas ligt?

Wanneer de vloer niet waterpas ligt, trek je best eerst een waterpaslijn. Daar waar de vloer zijn hoogste punt bereikt, wordt als referentiepunt genomen. Je duidt er aan hoe hoog de plint komt en trekt die lijn dan waterpas door over de gehele ruimte. Nadien plaats je de plinten en wordt de voeg op de plaats waar de vloer iets lager ligt afgekit.

Is het echt nodig om de plinten – die mee gaan met de vloer – af te kappen?

Dit is zeker geen must. We hebben plinten die groot genoeg zijn om de bestaande plinten achter te stoppen. Je kan bijvoorbeeld de plint SX155 gebruiken en de middenboord voorzichtig afbreken. Op deze manier wordt uw plint SX155 voldoende groot om andere plinten mee te verbergen.

Tips bij het plaatsen van plinten!

Probeer de verstekbak van Orac altijd vast te schroeven in uw tafel of werkbank. Op die manier voorkom je verschuivingen en hoef je minder druk te zetten op het materiaal om verschuivingen te voorkomen en zorgvuldig te werken.

Bij het verzagen van uw lange plint, leg dan een kort stuk plint onder het deel dat moet verzaagd worden. Zo kan je veel nauwkeuriger werken.

Mooie stopverstekken bekom je door 2 keer een buitenhoek te zagen (hoeklijnen snijden elkaar) en dan zaag je het ene verstek recht af. (zie onze installatiepagina)

Indien mogelijk is het aangeraden om de plinten machinaal te verzagen op een voldoende hoog toerental (5).  Ook niet té hoog, anders bestaat de kans dat de plint gaat smelten.