Installatiehandleiding

 

Installatie ORAC DECOR KROONLIJSTEN: Stap per stap

Onze producten zijn gemakkelijk te installeren als je rekening houdt met deze essentiële stappen in de voorbereidingsfase:

Het oppervlak moet proper, droog en vetvrij zijn, en bij voorkeur zo vlak mogelijk. We raden aan de ondergrond vooraf te schuren.
De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen 10° en 35°C. De ruimte mag ook niet te vochtig zijn. Voor een vlotte verwerking, breng je de Orac Decor® profielen en lijmen 24 uur op voorhand op kamertemperatuur.
Gebruik ook steeds onze speciale Decofix® lijmen voor een kwalitatieve plaatsing.

 

De installatie gebeurt in 4 fases:

  1. VOORBEREIDING
  2. VERSTEKZAGEN (BINNENHOEKEN EN BUITENHOEKEN)
  3. VERLIJMEN (LENGTES EN HOEKEN)
  4. AFWERKING

 

1. Voorbereiding

 

Voorbereiding 1:

Langs de boven- en onderkant van een stukje lijst teken je de randen van de kroonlijst af op muur en plafond.

Voorbereiding 2:

Plaats de lijst in de hoeken en teken deze ook op dezelfde manier af, zowel  aan de linkerkant als aan de rechterkant. De lijnen op het plafond zullen elkaar kruisen. Het middelpunt van dat kruis geeft de richting aan in welk verstek je de lijst moet zagen.

Voorbereiding 3:

Zet een sterretje of ander teken op de zijde die aan het plafond moet gekleefd worden. Dit sterretje zal je nodig hebben om je kroonlijst correct te positioneren in de verstekbak.

2. Verstekzagen

Verstekzagen 1: INDIEN BINNENHOEK 90 graden: AFTEKENEN

Met een lijst of een stuk lijst die je volledig tegen de muurwand zet teken je de richting van het verstek aan. Met andere woorden : je begint een lijn te trekken op de onderkant van de kroonlijst (tegen je wand) en je tekent met potlood een lijn op de kroonlijst die de onderkant verbindt met het kruis dat je tekende op het plafond (op het punt waar de lijnen links en rechts op het plafond elkaar kruisen). Dit doe je voor zowel de linker- als rechterkroonlijst.

Verstekzagen 2: INDIEN BINNENHOEK 90 graden: VERSTEKZAGEN

De kroonlijst leg je omgekeerd in je verstekbak. Dit betekent dat je de plafondzijde (waar je een sterretje op zette) naar beneden legt. Zorg ervoor dat de randen van de kroonlijst goed aangedrukt liggen tegen het horizontaal en verticaal vlak van de verstekbak. Je zet de verstelbare hendel op 45 graden of op een vaste verstekbak gebruik je de 45 graden hoek. Je zaagt volgens de richting van de afgetekende lijn het stuk van de kroonlijst af. Met de tweede lijst doe je net hetzelfde. 

Tip: als je correct bezig bent zal je zien dat bij een binnenhoek de lange kant van de kroonlijst altijd langs je lichaam ligt tijdens het verstekzagen.

Verstekzagen 1: INDIEN BUITENHOEK 90 graden: AFTEKENEN

Teken met een lijst of een stuk lijst die je een beetje laat uitsteken de richting van het verstek aan. Dwz. je begint een lijn te trekken op de onderkant van de kroonlijst (tegen je wand) en je tekent met potlood een lijn op de kroonlijst die de onderkant verbindt met het kruis dat je tekende op het plafond (op het punt waar de lijnen links en rechts op het plafond elkaar kruisen). Dit doe je voor zowel de linker- als rechterkroonlijst.

Verstekzagen 2: INDIEN BUITENHOEK 90 graden: VERSTEKZAGEN

De kroonlijst leg je omgekeerd in je verstekbak. Dit betekent dat je de plafondzijde (waar je een sterretje op zette) naar beneden legt. Zorg ervoor dat de randen van de kroonlijst goed aangedrukt liggen tegen het horizontaal en verticaal vlak van de verstekbak. Je zet de verstelbare hendel op 45 graden of op een vaste verstekbak gebruik je de 45 graden hoek.  Je zaagt op de afgetekende lijn het stuk van de kroonlijst af. Met de tweede lijst doe je net hetzelfde. 

Tip: als je correct bezig bent zal je zien dat bij een buitenhoek de lange kant van de kroonlijst altijd weg van je lichaam ligt tijdens het verstekzagen.

3. Verlijmen

Verlijmen 1: De cartouche lijm DECOFIX PRO FDP500 steek je in een lijmpistool en op de beide kleefranden (plafond- en wandzijde) leg je een goede laag Decofix Pro lijm. De meeste lijsten hebben in de kleefrand een soort kanaaltje (V-fix) waarop je de spuitneus van de cartouche kunt laten glijden bij het aanspuiten. Maak zeker dat er voldoende lijm aangebracht wordt op de volledige breedte van de kleefrand dus niet enkel een klein beetje in het kanaaltje. De volledige breedte moet immers goed gekleefd worden aan wand en plafond.

Verlijmen 2: De kroonlijst met lijm heel stevig aandrukken op de juiste plaats zodat overtollige lijm er aan de zijkanten uitkomt. Het is goed om iedere 25cm de lijst stevig aan te drukken. De volledige breedte moet immers goed gekleefd worden aan wand en plafond.

Verlijmen 3: De vrijgekomen lijm (door het aanduwen) kan je nu met aan spateltje of een sponsje wegnemen. 

Verlijmen 4: Eventuele overblijvende gaatjes tussen plafond/wand en lijst opvullen met de DecoFix Pro lijm (FDP 500).

Verlijmen 5: De Decofix Extra FX210 (rode verpakking) aanbrengen aan 1 van de zijkanten van de in verstek gezaagde lijsten.

Verlijmen 6: De andere lijst er hard tegen aandrukken zodat er een goede verbinding is tussen de lijsten. Deze lijm gebruik je in de hoeken en ook als 2 lijsten gewoon op elkaar aansluiten.

Verlijmen 7: De overtollige DECOFIX EXTRA lijm (vrijgekomen door het aanduwen) neem je weg met een smal spateltje. Je kunt de lijst op de plaats van het verstek ook reinigen met aceton dat gemakkelijk deze kleverige lijm wegneemt. Met water en spons kun je de DECOFIX EXTRA niet wegnemen!

Na max 2 uur neem je opnieuw wat lijm weg met een smal spateltje (de DECOFIX EXTRA lijm is ondertussen wat opgeschuimd maar nog niet hard) en je kan de lijst wat reinigen met aceton. Gebruik de aceton nooit onmiddellijk bij plaatsing om overtollige lijmresten af te kuisen, anders verliest de lijm een deel van zijn kracht.

4. Afwerken

Afwerking  1: De afwerking maak je zo simpel of ingewikkeld als je zelf wil. Je schuurt de voegen op en  kan direct de lijst overschilderen met een eindverf.

Meer professionele gebruikers zullen waarschijnlijk de voegen nog wat bijplamuren (met een plamuurpasta), de lijst misschien opnieuw in een primer verf zetten en daarna de finale verf aanbrengen.

Afwerking  2: Dit zou het eindresultaat moeten zijn van een afgewerkte binnenhoek. Veel succes ! 

ALLE LIJMEN:

 

Binnen, droge ruimtes en goede ondergrond  

Lijmvlakken op de lengte van de lijst:    Decofix PRO (FDP500 of FDP600)

Hoeken en verbinding van 2 lijsten:       Decofix EXTRA (FX210 of FX200)

Buiten of vochtige ruimtes (binnen) of moeilijke ondergrond:

Lijmvlakken op de lengte van de lijst:     Decofix HYDRO (FDP700)

Hoeken en verbinding van 2 lijsten:        Decofix EXTRA (FX210 of FX200)

Tips bij gebruik van de lijmen

Gebruik de Decofix EXTRA nooit bij de Basixx-collectie! Door de krachtige lijm kan de Basixx-lijst gaan smelten.

De Decofix EXTRA MOET gebruikt worden bij vorming van naden. Breng de lijm aan op de lijst die al aan het plafond hangt, niet op de lijst die nog geplaatst moet worden.

De Decofix EXTRA droogt sneller afhankelijk van de luchtvochtigheid. Wil je dat alles sneller droogt, bevochtig de nodige plaatsen dan eventueel met een plantenspuit.

Neem overtollige lijmresten van de Decofix EXTRA niet weg met de vingers! Lijmresten van de Decofix PRO kan je afkuisen met water en zeepsop.

Met 1 tube lijm plaats je ongeveer 6 à 7 meter middelgrote lijsten.

Gebruik je combinaties, bijvoorbeeld plinten/wandlijsten/kroonlijsten op elkaar, gebruik dan de Decofix HYDRO. Ook bij buitengebruik van onze profielen is de Decofix HYDRO de te gebruiken lijm.

SPECIAAL STOPVERSTEK ZAGEN

Stopverstek  1: Je verzaagt 1 kroonlijst als het ware volgens een verstek van een buitenhoek zoals hiervoor gezien. 

Stopverstek  2: Je kleeft deze lijst tegen wand en plafond.

Stopverstek  3: Je verzaagt de andere lijst ook in verstek (buitenhoek). Je zaagt de rest van de lijst recht af zodat de lijst tegen de wand komt.

Stopverstek  4: Die tweede lijst zaag je heel kort af zodat die tegen de wand komt. Bij een echt buitenverstek zou deze lijst verder lopen.
 
Stopverstek  5: Dit is het eindresultaat. Het mooi afstoppen dus van een kroonlijst indien dat nodig is. 
 

Enkele voorbeelden van stopverstekken 

Stopverstek C217 kroonlijst

 

2 mogelijke stopverstekken voor plinten: (nog niet verlijmd)

Linkerkant: stopverstek met lijst die naar beneden loopt.

Rechterkant: normaal stopverstek waarbij de zijkant ‘opgevuld’ wordt